úterý 31. července 2012

Chci vydělat peníze a nevím jak? Piš blog!

Blog je jednoduchá webová stránka vytvořená během několika minut. Založit si blog může opravdu každý. Z vlastních zkušeností můžeme doporučit blogovací služby blog.cz nebo blogger.com.

Výhody a nevýhody blogovací služby blog.cz

Výhody:
  • Česká služba s českou technickou podporou.
  • Službu vlastní CET 21, která sama provozuje několik českých portálů a televizi Nova.
  • Kvalitní blogeři jsou podporováni a jejich příspěvky publikovány na velkých portálech.
Nevýhody
  • Starý systém administrace.
  • Slabá nebo žádná podpora pro mobilní zařízení.
  • Prakticky zastavený vývoj služby.

Výhody a nevýhody blogger.com

Výhody:
  • Moderní systém s širokou podporou různých platforem (iOS, Android)
  • Provázanost s dalšími službami společnosti Google.
  • Kompletní lokalizace
  • Snadné napojení na systém Adsence, který vám umožní zobrazovat reklamu na blogu.
  • Snadné napojení na Google +.
Nevýhody
  • Pouze emailová podpora.
  • Široké možnosti nastavení a tím i složitější administrace.
Osobně bych dal přednost druhé jmenované službě, ale pro účel blogování, zejména pro začátečníka, je možné stejně dobře využít obě služby.

Jak začít s blogem?

Předpokládejme, že máte založen blog. Zvolte si téma, které vás baví a nevnímáte získávání informací a materiálů jako práci. Až vás opustí prvotní nadšení, tak vám to příjde vhod. Pište krátce o aktuálních věcech, které jsou na českém internetu unikátní. Dobré zdroje najdete v zahraničí. Druhá cesta vede přes témata, která vytváříte. Dobrým příkladem je tvorba modních outfitů nebo modních trendů, která dotváříte vlastní  iniciativou. Ideální je potom obě cesty kombinovat.

Pozor na fotodokumentaci!

Fotografie a další obrázky dostupné na internetu mají zpravidla svého vlastníka a není možné si libovolný obrázek umístit na svůj vlastní blog. Minimálně musíte získat povolení vlastníka nebo fotografie mít vlastní. Poslední možností je využití fotobank kde lze fotografii koupit.

Jak vydělat peníze?

Možností je hned několik. Pokud za výdělek neberete pouze finanční odměnu, je možné jsem zařadit získání produktů zdarma. Ty vám eshopy poskytnou k napsání recenze nebo testu. Tuto možnost poskytují i eshopy krasa.cz, parfemy.cz, prozdravi.cz a sperky.cz. Často musíte splnit základní podmínky. Jako je dostatečná návštěvnost blogu nebo tématická shoda obsahu. Svou nabídku můžete zaslat na marketing@vivantis.cz. Email by měl určitě obsahovat přehled návštěvnosti vašeho blogu.

Další možností je zapojit se do provizního systému, který vám nabídne podíl na obratu, který je uskutečněn přes váš blog. Ten se pohybuje z pravidla od 5 - 15%. Zapojit se můžete zdarma. Postačí rychlá registrace a vložení provizních bannerů nebo odkazů. Článek o účinku jednotlivých reklamních formátů naleznete v předchozím článku.

Jak vložit reklamní banner do vašeho blogu?

Ideální je vkládat textové odkazy přímo do textu. Na čtenáře působí přirozeněji než banner a z pravidla mají lepší výkon. Takový odkaz vložíte z menu editoru stejně jako ve wordu. Nutné je myslet na to, že každý odkaz, který vám má vydělat peníze musí obsahovat vaše ID. To naleznete po přihlášení v sekci reklamní prvky. Vypadá takto: ?d=65123 (číslo má každý uživatel jiné).

Tabulka s příkladem odkazů s testovacím id

Banner s HTML kódem

HTML režim v blogger.com


Vložení banneru se obejde bez upravování odkazů. Banner vložíte přepnutím textového editoru do HTML. Zkopírujete celý kód ze sekce reklamní prvky (nejdříve si vyberte vhodný eshop) a nakopírujete do HTML kódu. Následně přepnete zpět do režimu psaní.



Žádné komentáře:

Okomentovat