středa 26. června 2013

Revize odkazového profilu v provizním systému

Jistě mnohým z vás neuniklo vydání nové aktualizace nazvané Penguin 2.0 od společnosti Google. Ta se zaměřuje na odkazový profil jednotlivých webových stránek. Odkazový profil je tvořen externími odkazy na vaše stránky. Moc pěkně celou aktualizaci shrnul Pavel Ungr ve svém článku: Penguin znovu zbrojí, je tu verze 2.0. Nezanedbatelný počet odkazů v jednotlivých odkazových profilech našich eshopů je tvořen partnery z provizního systému. Tyto odkazy nejsou vždy kvalitní, a proto jsme se rozhodli pro revizi odkazového profilu.

Co to znamená pro naše affiliate partnery

Postupujeme dle níže popsaného návodu. Budeme rádi, pokud se také zaměříte na své odkazové profily. V následujících týdnech budeme oslovovat ty partnery, jejichž odkazový profil nebo samostatné odkazy vyhodnotíme jako nekvalitní. Požádáme o stažení odkazů nebo jejich změnu na „nofollow“ odkaz. Projděte své affiliate projekty a podívejte se, jakým způsobem na nás odkazujete. Pokud je banner nebo odkaz na každé stránce vašeho projektu nastavte odkaz na „nofollow“. Textové odkazy v hlavičkách a patičkách zrušte.

Příklad nofollow odkazu: <a href="signin.php" rel="nofollow">Šperky.cz</a>

Odměna za kvalitní odkazy

Pro partnery s kvalitním obsahem a dobrým odkazovým profilem připravíme bonusový program. Například s odměnou za proklik nebo vyšší provizi.

Jak postupovat při revizi odkazového profilu

Vaším prvním krokem bude zjistit, zda na vás nějaké nekvalitní odkazy směřují a z jakých domén. Doporučujeme využít Webmaster tools (nástroj přímo od googlu, dále WMT) a Majestic Seo. Zatímco první zmiňovaný je zdarma, druhý je placený. Měsíční poplatek je 40 EUR. Ve WMT se zaměřte na statistiku „provoz -> odkazy na vaše stránky“. Zde naleznete 1000 domén, které na vás nejvíce odkazují. Vše lze exportovat do dokumentu ve formátu csv. Prověřte domény, u kterých je velký nepoměr mezi počtem odkazů a cílovými stránkami.

revize odkazového profilu WMT
ukázka z WMT


V přehledu naleznete rozmanité typy odkazujících domén. Od zbožových rádců nebo katalogů po magazíny, agregátory aj. S některými můžete pracovat s jinými ne. Pro lepší přehlednost si jednotlivé odkazy v excelu rozdělte barevně:

Kvalitní odkazy – Celkový menší počet odkazů směřujících na přibližně stejný počet cílových stránek. Ideálně z domény s kvalitním odkazovým profilem. Navíc odkazy umístěny v kontextově příbuzném obsahu. (blog, tematický magazín atd.)
Nákupní rádci – Zahrňte sem všechny rádce a srovnávače cen, do kterých jste se dobrovolně zaregistrovali. U eshopů se zpravidla bude jednat o desítky tisíc odkazů na menší počet stránek. Zde doporučuji vyhodnotit přínos (například v google analytics) a podle toho se rozhodnout.
Nekvalitní odkazy – Velký počet odkazů směřujících na malý počet cílových stránek. To naznačují „sitewide“ odkazy, tj. odkazy umístěné na každé stránce projektu (patičky, hlavičky atd.)
Neutrální – Tam, kde nejste ještě rozhodnutí. Mohou to být placené odkazy, domluvené spolupráce atd.

Podrobněji lze s odkazovým profilem pracovat v nástroji Site Explorer od Majestic Seo. Použijte „Historic index“ a přehled „Ref domains“. Site Explorer vám v placené verzi dá informace o 1000 doménách, které na vás odkazují. K nim dostanete informace o množství odkazů a dále hodnoty Alexa rank, Citation flow a Trust flow. Alexa rank vám dává velice orientační představu o návštěvnosti. Citation flow je vliv stránky, tedy jak snadno je možné dohledat doménu v obsahové síti. Trust flow představuje důvěryhodnost stránky. V zjednodušeném významu můžete tyto hodnoty maximalizovat, pokud na vás bude směřovat velké množství odkazů z důvěryhodných domén. Pro revizi odkazového profilu vám Site Explorer poskytuje mnohem více informací.
Site Explorer

Jemnější síto na nekvalitní odkazy

Mnohem jemnější práci můžete provést pomocí přehledu Backlinks. Zde máte stejné informace, jako u domén, ale k jednotlivým odkazům. Lze se dostat až k 10 000 zpětných odkazů.


Co s nekvalitním odkazem?

Druhým vaším krokem je se nekvalitních odkazů zbavit. Nejdříve doporučuji protistranu oslovit emailem, případně telefonicky a požádat je o stažení nekvalitních odkazů. Řešením může být i přidání parametru „nofollow“ nebo odkazovat na zdroj (jedná-li se o převzatý článek) pomocí rel=“cannonical“. Pokud se nepodaří spojit s majitelem stránky, je možné se od odkazů distancovat. Nástroj googlu vás několikrát varuje, že je to definitivní řešení. Nutné je připravit soubor ve formátu txt, který obsahuje přesné informace a strukturu dle nápovědy. Do jednoho souboru lze vložit více odkazů. Dle prozatímních zkušeností nedostanete do WMT žádnou informaci o dokončeném distancování. Není ani známo zda má distancování negativní vliv na doménu, od které se distancujete. Osobně se přikláníme k názoru, že ano.

Pinguin 2.0 již úřadoval, tak proč se namáhat

Aktualizace od googlu byla nasazena 22.5.2013 a zaútočila velice rychle. První postihy byly vidět již následující den. To neznamená, že se není čeho obávat. Lepších výsledků dosáhnete pouze s lepším odkazovým profilem a automatickou penalizaci můžete dostat prakticky kdykoliv.

Petr Soukup

1 komentář: